BAŞKAN ÇELİKCAN 2016’NIN İLK BEBEKLERİNE ‘HOŞGELDİN’ DEDİ

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan  2016 yılının ilk saatlerinde ‘ ani bebek ölümlerine karşı’ sosyal farkındalık oluşturmak için Adana Numune Hastanesi’nde yöresel ‘Kaynar Şerbeti’ hazırlayıp ikram ederken yılın ilk bebeklerine ‘ Hoşgeldin Bebek’ dedi. 2016'nın ilk bebeği olan Ercan bebeğe Başkan Çelikcan altın taktı.

2015 yılının son dakikalarında Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, hasta yakınlarıyla sohbet etti. Daha sonra yeni yıla hastane personeli ve hasta yakınlarıyla birlikte giren Başkan Çelikcan, orada bulunanların yeni yılını kutladıktan sonra yeni doğum  servisine geçti. Burada yeni doğum yapanları ziyaret eden Çelikcan, annelere ve bebeklere hediye paketi ile kaynar verdi. Hediye dağıtımının ardından yeni yılın ilk bebeği olan Orhan Demir ve Dilek Moren çiftinin ilk çocuğu Ercan bebeği ziyaret etti. Halasının kucağındaki Ercan bebeğe çeyrek Cumhuriyet Altını takan Çelikcan, " Yüreğir'in ilk doğan bebeğini hep beraber hayırladık. 2016 yılı ile beraber hayırlı kaderler diliyorum' diyerek ailenin mutluluğuna ortak oldu.

BEBEKLERİMİZ ÖLMESİN

Projenin bu yılki temasıyla ilgili bilgi veren Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Belediyeler nasıl yol, kaldırım yapıyor ve kentin temiz olması için çabalıyorsa, sosyal belediyeciliğin görevi olarak da vatandaşın hem mutlu hem de acı günlerinde yanında olmalı. Bu anlamda,  yeni evlenen gençlerimizin hep yanında olduk. 4 yıl önce yeni doğan bebeklerimize ‘Hoş Geldin Bebek’ projesini hayata geçirdik. Bebeklerimizi,  imkânlarımız ölçüsünde ihtiyaçlarına katkı sağlayıp anne ve babalara temel ebeveyni eğitimleri verdik. Bu yıl, tüm dünyanın sorunu olan ani bebek ölümlerine karşı sosyal farkındalık çalışmaları yapmayı ve eğitim faliyetlerinde bulunmaya karar verdik. 9 ay büyük bir sabırla yavrusun karnında taşıyan annenin evladını büyütürken yaşayabileceği ve maalesef zaman zaman bebeklerin ölümüyle sonuçlanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak için küçük ama hayat kurtaran bilgilerin yer aldığı broşürler hazırladık. Basit küçük bilgilerin bebeklerin hayatı için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. İlk etapta broşürle başladığımız bu eğitim çalışmalarını farklı alan ve mekânlarda devam ettirmeyi planlıyoruz. Hiç bir bebemiz ölmesin, anneler üzülmesin istiyoruz” dedi.

KAYNAR ŞERBETİ NEDİR?

Kaynaklara göre Lokman Hekim’in yaşadığı bölge olan Misis Antik Kenti’nin de yer aldığı Yüreğir’de yüzlerce yıllık bir gelenek olan Kaynar Şerbeti,  tarihi bilgiler ışığında aslına uygun olarak yeniden kaynatılacak. Bölgenin 9 bin yıllık tarihinden gelerek Anadolu’ya yayıldığı düşünülen ancak günümüzde,  formülü ve içeriğinde değişikliklere uğrayan Kaynar Şerbeti yeni doğum yapan annelere şifa vermesi için kaynatılırdı. Kaynar Şerbeti,  annenin sütüyle bebeğe geçer ve günümüzde ani bebek ölümlerinde önemli bir etken olan bebekteki gazın atımında fayda sağlar. Annenin sütünün besleyici özelliklerini ve miktarını artmasına yardımcı olur. Günümüzde uğradığı değişiklikler sonucu birçok insanın ‘Lohusa Şerbeti’ denilen içecekle özdeştirdiği tarihi Kaynar Şerbeti  aynı zamanda bölgede kış aylarında gribal enfeksiyonlara karşı  koruyucu etkisi ile de ünlü bir içecektir.